project

a make over of NOVOZYMES

wood wool natur 3.jpg

Interior manual

HAGEN ETC. was contracted to develop an interior design manual for the relocation of NOVOZYMES’ production plant in the iconic Arne Jacobsen factory building in NordWest Copenhagen to the next door more suited and contemporary production facilities in the neighbouring warehouses.
 
The challenge was to relocate NOVOZYMES without losing too much of the company’s bonding with the historical legacy of the Arne Jacobsen factory building.
 
So, with deep respect of the past and a bright look at the present, we relocated as many of Arne Jacobsen's iconic items and interiors into the new premises re-creating and accommodating canteens, meeting rooms, office spaces and entre hall.
 
BAUX Acoustic Wood Wool Panel has been used for the walls as acoustic wall decoration. The color-palette is kept light and shaded in Nordic tones.
 
As part of the complete Interior Design Manual Arne Jacobsen's iconic designs was installed. The ‘Munksgaard’ wall lamp has been re-installed in a 6-meter wall installation. As have ‘Søllerød Rådhus’ pendant lamps been re-arranged into a tight grit for the entire dining area. And Arne Jacobsen tables and the 'Myre' chairs have been renovated and painted.

AJ Hillerødgade
Novozymes
HHAS3772
Novozymes
plantegning kantine
Nozozymes
image00001
HUTC4674
Hiillerødgade 1.jpg

Exterior refurbishment/
The challenge

Changing the appearance of a rather dull and warn out warehouse building becoming the new Novozymes' production facilities and office building in the NørreBro neighborhood of Copenhagen. And of course, at as little costs as possible.

 

The solution seemed straight forward to blind all windows, entrances and building openings no longer needed as part of the building’s functions. Then refresh the facades and windows in an anthracite colour in combination with a construction of slats in Super Wood. In this very simple way, an urban and minimalistic exterior was added to the old warehouse.

Before
Make over
Sketch and before
Face lift
Make over
The new facede
Norrebrox domicil
kirkebærhaven.jpg

Urban gardening in Outer NørreBro/Cph.

Urban gardening in Outer NørreBro/ Cph.

For the Novozymes' production facilities in Outer NørreBro our studio developed a concept for the outdoor surroundings and gardening of the factory buildings. 

 

Situated in an area of Copenhagen reputed for its workman’s history, low-income housing, diversity of people and vivid street culture the challenge was to create an urban garden to ease and support the overall perception of the factory building.

With reference to the Bispebjerg cherry orchard a few blocks further down the ring road the concept developed an urban oasis for the employees at Novozymes.

The layout for the urban garden includes a winding path of cherries, terrace of railway sleepers, seasonal flowers, plants and meadow grasses offering variation and colors for all seasons. Eight steel containers are placed as raised beds for herbs and spices used by the Novozymes canteen kitchen.

A number of sheds on the premises have grasses and vegetation on the roofs, and some facades of the factory building have been supported with evergreen plants.

F45BC1DE-253F-4AE4-AF3F-CC0AAE856F5D_edited_edited
1E00F190-0AEC-45F3-B1AC-CCEFB4E7303A
XOFV9700

Client -NOVEZYMES / AM GROUP